معرفی موزه حیات وحش وکیل آباد
وقتی صحبت از بازدید موزه میشود ناخودآگاه اشیاء تاریخی در ذهن مجسم میشود، اما موزه حیات وحش چیزی متفاوت از آن است. در نمایشگاه یا موزه حیات وحش، گونه های جانوری از قبیل پستانداران،پرندگان و خزندگان کوچک تاکسیدرمی جمع آوری میشوند. این گونهها می تواند بومی باشد یا از گوشه و کنار جهان آورده شده باشد.
حتما هیجان زده میشوید وقتی بدانید در موزه حیات وحش وکیل آباد مجموعهای از بزرگترین و زیباترین گونهها از تمام قارههای دنیا گردآوری شده است. ایجاد این کلکسیون در حدود پنجاه سال طول کشیده است و این موزه به مدت هفت سال است که در باغ وکیل آباد برای بازدید عموم باز است. کار جمع آوری و شکار حیوانات و تاکسیدرمی حیوانات توسط آقای عربیان انجام شده است. او از افراد علاقمند به حیات وحش و طبیعت بوده است. از راهنمای موزه آقای کریمی درباره چگونگی شکار سوال کردم و توضیحاتی داده شده مشخص کرد که مجوز شکار برای حیوانات پیر داده میشود و این کار با کاهش رقابت بین منابع، به نفع حیوانات جوانتر و زادآور خواهد بود.
شروع بازدید و تماشای پرندگان
به محض ورود به نمایشگاه بینالمللی حیات وحش وکیل آباد با اتاقی پر از پرندگان تاکسیدمی شده روبرو میشوید، مثل اینکه گروهی پرنده رنگارنگ آرام روی دیوار نشسته اند. بزرگترین آنها کرکس سیاهی است با بالهای باز که به پایین نگاه میکند و دنبال شکار میگردد. انواع مرغابی، طوطی ها، حواصیل و سایر پرندگان کوچک که اغلب آنها بومی مناطق مختلف ایران هستند در اینجا دیده میشوند.
گشتی بین پستانداران بزرگ و کوچک
اولین اتاق بعد از ورودی گونه های بزرگتری را در خودش جا داده است، از جمله خرس قهوه ای شمال ایران که متعلق به منطقه نمک آبرود میشود، پلنگ خراسان که زیستگاه آن کوههای هزار مسجد است، و سر بزرگترین گوزن دنیا یعنی موس که از ایالت آلاسکا در آمریکای شمالی به اینجا آورده شده است. چند پستاندار کوچک دیگر مثل گربه وحشی، سیاه گوش و همینطور گونه های زیبای قرقاول از قارههای مختلف هم به شکل تاکسیدرمی در این سالن وجود دارند. دیدنیهای اینجا تمام نشدنی است.
در فاصله بین اتاق ها باید از راهروها عبور کنید از بزرگترین تاکسیدرمی هایی که اینجا وجود دارد سر بوفالوی آفریقای جنوبی و گاو میش هندی است که دیدن آنها از نزدیک هیجان خاصی دارد. سر انواع گوزن مثل گوزن کاریبو که به گوزن بابانوئل شناخته میشود، مرال شمال ایران و گوزن الک در سالن بعدی نصب شده است.
سفری به زیستگاه کل و بز
سالن بعدی شامل کل و بزهایی با شاخ های بلند و پیچ و تاب داری است که روزی در بلندترین صخره ها زندگی می کردند و دیدن آنها در طبیعت شاید غیر ممکن باشد. این کل های تاکسیدرمی شده از کشورهای اتیوپی در آفریقا، مغولستان، پاکستان، افغانستان، ارمنستان، اسپانیا، فلسطین و کوههای آلپ به اینجا آورده شده و مجموعه فوق العادهای را ساخته اند. دیدن آنها از نزدیک تفاوت بین کلها و قوچها را شفاف تر میکند.
تماشای قوچهای کوهستان در وکیل آباد
در سالن دیگر نمونه هایی از انواع قوچ تاکسیدرمی شده است، از کوچکترین قوچ دنیا که قوچ لارستان است، تا قوچ بزرگ تبت که آرگالی نام دارد در این سالن کنار هم ایستاده اند. انواع دیگر قوچ از کشورهای ارمنستان، کانادا، مکزیک، آفریقا، روسیه و آمریکا آورده شده اند که هر کدام در نوع خود گونههای ارزشمندی هستند.
بازدید از اتاق VIP موزه حیات وحش وکیل آباد
در سمت دیگر موزه اتاقی وجود دارد که معمولاً در آن قفل است. اینجا اتاق VIP یا اتاق عکاسخانه است. به این اتاق سر زدیم تا علت مهم بودن آن را بفهمیم. تعدادی از بزرگترین گونه های جانوران در این اتاق نگهداری میشوند، از جمله بزرگترین خرس دنیا یعنی گریزلی که متعلق به کودیاک آمریکاست، کل مغولستان که شاخ های بزرگ آن منحصر به فرد است، طاووسهایی که دم بسیار بلندی دارند و چند گونه دیگر.
چرا بازدید از موزه حیات وحش وکیل آباد اهمیت دارد؟
این موزه جزو موزههای تاریخ طبیعی مشهد به حساب میآید و با نمایش گونههای جانوری و پرندگان بومی و غیر بومی، در افزایش دانش زیست محیطی افراد موثر بوده و همچنین جنبه گردشگری، تفریحی و سرگرمی نیز دارد، به علاوه:
- منجر به تشویق عموم مردم برای حفاظت از حیات وحش میشود
- فضایی مناسب برای جذب گردشگران داخلی و خارجی ایجاد میکند
- امکان اجرای بازدیدهای دانش آموزی و دانشجویی را فراهم میکند
توصیه هایی برای بازدید از موزه حیات وحش
برای بازدید از موزه حیات وحش باید برخی اصول رعایت شود، زیرا برخی گونه ها نادر بوده و در صورت تخریب ضرر مادی و معنوی جدی وارد میشود، پس:
- در موزه حیات وحش از دست زدن به نمونه ها خودداری کنید زیرا منجر به آسیب به آنها می شود.
- مراقب بچه ها باشید.
- سوالات خود از از راهنما بپرسید.
آدرس موزه حیات وحش وکیل آباد
برای رسیدن به موزه یا نمایشگاه حیات وحش باید به باغ وکیل آباد در مسیر جاده طرقبه بروید. اگر میخواهید با وسایل نقلیه عمومی به آنجا بروید نزدیکترین ایستگاه مترو و خطوط اتوبوسرانی پایانه وکیل آباد است. ساختمان موزه در جوار حوض بزرگ مرکزی باغ است. بازدید به صورت همه روزه انجام میشود. ورودی باغ وکیل آباد رایگان است اما برای ورود به موزه حیات وحش باید هزینه بلیت موزه به مبلغ 15000 تومان را بپردازید.