مجله گردشگری

نمایش اعجاز هنر سنگ تراشی در موزه رضوی

موزه رضوی
 
به گزارش آستان نیوز، مجموعه‌ای از اشیای ارزشمند مربوط به دوره‌های مختلف تاریخی در موزۀ آستان قدس رضوی در معرض نمایش است که از جملۀ آن، سنگابی بزرگ و منحصر به فرد تراشیده‌ شده از سنگ سیاه یکپارچه است که قدمت آن به قرن ششم هجری قمری برمی‌گردد.
 
این سنگاب بزرگ بی‌مانند، به دستور سلطان محمد خوارزمشاه و وزیرش محمدبن مسعود، به دست احمد و محمد سنگ‌تراش، پسران مسعود نقاش، در سال 597 هجری قمری از سنگ سیاه یکپارچه تراشیده شده و از بهترین نمونه‌های هنر سنگ‌تراشی از زمان خود تا امروز است.
 
از مهم‌ترین ویژگی‌های این سازۀ بزرگ، این است که سنگ‌تراشان هنرمند آن، غیر از مهارتی که در تراشیدن و توخالی‌کردن این سنگ عظیم کروی و نازک‌کردن و خوش‌تراشی بدنۀ آن به کار برده‌اند، با زحمت و چیره‌دستی فراوان، آن را پرداخت داده و نقوش زیبای هندسی را به گره و گل و برگ‌های اسلیمی و ترنج‌های متعدد در هم آمیخته و تصاویری جذاب به وجود آورده‌اند.
 
موزه رضوی
 
نیمۀ فوقانی این سنگاب، مزیّن به دو ردیف کتیبه به خط نسخ تزیینی است که اولی با سبک خاص در داخل نوارهایی از گل و برگ‌های زیبا پوشانده شده و در آن جملات حکمت‌آمیزی مانند «الدنیا کمنام» و «الدنیا قنطره الآخره اعتبروا» و… حک شده است و در پایان، عبارت «بسعی العبد المذهب الفقیر الرّاجی المحتاج الی الرحمه محمد بن حیدر الموسوی» به چشم می‌خورد.
 
در کتیبۀ دوم این سنگاب نیز، نام سلطان محمد خوارزمشاه و وزیرش به ترتیب درج شده است.
 

 سنگاب‌ها ظروف سنگی بزرگی هستند که در گذشته، آن را از آب پر می‌کرده‌اند و معمولاً در حیاط مساجد یا امام‌زاده‌ها یا سایر مکان‌های عمومی، جهت وضوگرفتن یا آشامیدن نصب می‌شده است.

برای اطلاع بیشتر از راهنمای خرید دیگ سنگی و روش نگهداری از آن  روی لینک کلیک کنید.

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *