مجله گردشگری

معرفی آرامگاه خواجه مراد ؛ جاذبه مذهبی – تفریحی مشهد

آرامگاه خواجه مراد

خواجه مراد چه کسی بود؟

هرثمه بن اعین مشهور به خواجه مراد، آنطور که برخی منابع گفته شده است از اصحاب امام رضا (ع) بوده است. از برخی کتب معتبر شیعه مثل معاجن الائمه، تحفه المجالس، تحفه الاحباب و … اینطور برداشت می‌شود که هرثمه از دوستداران و شیفتگان امام هشتم بوده و از او به عنوان راوی چگونگی شهادت این حضرت نیز یاد می‌شود. در منابع دیگر هم خواجه مراد به عنوان یکی از سرداران مامون معرفی شده است که امام رضا را از مدینه تا توس همراهی کرد و بعد از شهادت ایشان به افشاگری علیه مامون اقدام کرده است و به همین علت در سال 210 هجری قمری کشته شد.

khaje morad min

معرفی آرامگاه خواجه مراد

زیارتگاه خواجه مراد در 14 کیلومتری جنوب شرقی مشهد و در دامنه کوهی بسیار با صفا که چشمه ای در کنار آن جریان دارد، واقع است. اطراف آرامگاه را کوهای سنگی احاطه کرده که صعود از آن برای تماشای منظره گنبد و چشم انداز شهر از ارتفاع لذت زیادی دارد. اینجا نه فقط از جنبه معنوی بلکه از لحاظ تفریحی هم جاذبه گردشگری خاصی به حساب می آید.

khaj morad min

معماری آرامگاه خواجه مراد

تا سال هزار و سیصد قمری بنای شایسته ای بر محل دفن خواجه مراد وجود نداشت. زیارتگاه امروزی در دوره معاصر و توسط “حاج محمد علی دوریش” بنا شده است.همانطور که گفتیم آرامگاه در دامنه کوه است. شما باید از محل پارک اتومبیل تا آنجا پیاده روی کوتاهی داشته باشید تا به پله های ورودی بنا برسید. اینجا ایوانی بزرگ با ارتفاع 5 متر دیده می‌شود که با کاشی‌های هفت رنگ و نقش نگار اسلامی تزئین شده است. تماشای این رنگ‌ها در دل سنگ های سخت کوهستان تجربه تکرار نشدنی است.

خواجه مراد

در کنار آرامگاه حجره هایی برای استراحت ساخته شده است که ایوان آنها هم با کاشی کاری‌ها جلوه ای چشم نواز پیدا کرده است. وارد آرامگاه که بشوید آینه کاری های دیوارها و به خصوص قسمت داخلی گنبد، چشم را خیره می‌کند. انعکاس نور حالت روحانی به فضا می‌دهد که آرامش مضاعفی در بازدید کننده ایجاد می کند. در وسط آن و درست زیر گنبد عرق چین شکل، ضریح فلزی آرامگاه وجود دارد که در سال‌های اخیره نصب شده است. این ضریح چهار گوش با استفاده از نقره، مس، استیل و ستون‌هایی از طلا و چوب ساخته شده است تا در شان منزلت ایشان باشد.

بازار سنتی خواجه مراد

وجود آرامگاه خواجه مراد باعث ایجاد بازاری در حاشیه آن شده است که گردانندگان آن اهالی روستای نزدیک به مزار هستند. این بازار در مسیر راه ورودی به زیارتگاه است. در اینجا می توانید از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را با قیمت‌های مناسبی پیدا کنید. غرفه های فروش سوغات و صنایع دستی سنگی مثل بهترین دیگ سنگی، گیوه، مهر و تسبیح، جانماز، کتاب ادعیه و حتی لباس ها و کفش راحتی از جمله آنهاست. حتی اگر خرید نداشته باشید هم تماشای اجناس متنوع غرفه ها سرگرمتان می‌کند.

خواجه مراد

سنگ‌های کمیاب در کوه‌های خواجه مراد

اگر به پیدا کردن سنگ‌های کمیاب و نایاب علاقه دارید، بد نیست کمی در بین کوه‌های اطراف آرامگاه قدم بزنید. صخره های این منطقه غنی از کانی هایی مثل مسکویت و بلورهای تورمالین هستند.

سایر امکانات خواجه مراد

با توجه به اینکه زیارتگاه خواجه مراد یکی از اماکن مذهبی مشهد، محوطه آن دارای رستوران، سوپرمارکت، اتاق‌هایی برای اقامت مسافرین و سرویس بهداشتی است تا حداکثر رفاه برای علاقمندان فراهم شود.

چطور به خواجه مراد برویم؟

برای رفتن به آرامگاه خواجه مراد، باید به جاده بهشت رضا یا همان جاده مشهد به فریمان بروید. بعد از نزدیک به 14 کیلومتر جاده ای فرعی در سمت راست می‌بینید که تابلوی راهنمای آن آدرس آرامگاه خواجه مراد را می‌دهد. از ابتدای جاده فرعی که منتهی به آرامگاه است گنبد نقره ای آن پیداست.

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *