بنای موزه نادری
بنای آرامگاه و موزه بین سالهای 1336 تا 1342 ساخته شده است. ساختمانی که طراحی آن توسط مهندس هوشنگ سیحون انجام شده و از زیباترین بناهای ساخته شده بر اساس معماری نوین با تلفیقی از فرهنگ و جغرافیای ایران است. طرحی گرفته شده از سیاه چادر کوچ نشنیان با دوازده ستون به شکل کلاه سربازان در این موزه پیاده شده است.
در موزه نادری چه چیزهایی میبینید
دو تالار در موزه نادری وجود دارد که یکی به تالار اسلحه و دیگری به تالار تصاویر شناخته میشود و در آنها به معرفی آثار این دوره پرداخته شده است:
تالار اسلحه
به تالار اسلحه که وارد شوید دور تا دور آن ویترینهایی چیده شده اند که آثاری از دوره صفوی و افشاری در آن به نمایش درآمده اند. از جمله این آثار می توان به دو نسخه خطی از تاریخ جهانگشای نادری اثر میرزای مهدی خان استرآبادی اشاره کرد. این کتاب روایتگر تاریخ ایران از سال 1121 تا 1161 است. مجموعه ای از سکه های ضرب شده در دوران صفوی و افشاری از دیگر آثار قابل بازدید در موزه است. نکته جالبی که روی بعضی از سکه ها دیده میشود کلمه (خلد الله ملکه) است. نادر بعد از سلطنت برای رفع اختلاف شیعه و سنی دستور داد این کلمه به جای شهادتین و کلمه علی ولی الله روی سکه ها حک شود.
انواع ابزار جنگی مثل خنجر و سرنیزه متعلق به اقوام صفوی و افشاری، باروت دان برنجی، تپانچه با دسته چوبی و روکش چرمی متعلق به دوره قاجاریه هم در تالار گنجینه حفظ و نگهداری میشود.
لباس های رزم شامل زره، کلاه خود، سپر و ساعد پوش که با تزئینات جانبی به شکل زیبایی درآمده اند هم در این مجموعه جا دارد. یکی از آنها زره چهارآینه طلا کوب است که باقی مانده از جنگجویان سپاه افشار است. این زره با نقش و نگاری از گل و بلبل و آیاتی در اطراف آن، تضاد جالبی بین روحی لطیف و جنگجو را نشان میدهد.
در سمت دیگر انواع تفنگ سر پر و تپانچه با اندازه های مختلف را خواهید که دید مربوط به دوره قاجار و افشار است. ویترین تبرهای فولادی در ادامه قرار دارد که ابزار مبارزه سربازاران افشار را نشان میدهد. از جمله آثار ارزشمندی که در موزه نادری دیده میشود دو شمشیر است که روی یکی از آنها کلمه “رکابی السطان نادر” و منسوب به نادرشاه افشار است و روی دیگری یک بیت شعر طلاکوب حک شده است که به این شرح است: “شاه شاهان نادر صاحب قران هست سلطان بسر ساطین جهان”. تصور اینکه این شمشیر در دستان کشورگشاترین پادشاه ایران بوده است، هیجان تماشای آن را چندین برابر میکند.
در وسط موزه دو سلاح نظامی گرم خودنمایی میکند. احتمالاً شبیه آنها را فقط در فیلمها دیده اید. دژکوب یا قلعهکوب مربوط به دوره افشاریه که برای تخریب دیوار قلعه ها مورد استفاده بوده و یک توپ برنجی سر پر که متعلق به دوره قاجار است.
تالار تصاویر
دومین تالاری که در باغ موزه نادری برای بازدید گردشگران آماده شده است، تالار تصاویر است. این تالار شامل سالنی میشود که در ورودی آن مجسمه ای سنگی از نیمتنه نادرشاه قرار گرفته و تابلوهای نصب شده روی دیوارهای سالن به زندگینامه و اقدامات دو شخصیت بزرگ یعنی نادرشاه افشار و کلنل محمد تقی خان پسیان پرداخته شده است. نادرشاه را اغلب ما تا حدی میشناسیم، اما شاید برای شما سوال ایجاد شود که کلنل محمد تقیخان پسیان کیست. او یکی از بزرگترین آزادی خواهان ایران بوده است که عنوان اولین خلبان ایرانی را هم در کارنامه خود دارد. بعضی از فعالیت های مبارزه طلبانه و دستاوردهایی که داشته را میتوان در این تالار مشاهده و مطالعه کرد. آرامگاه او در گوشه شمالی آرامگاه نادرشاه واقع است.
موزه نادری کجاست و چطور میتوان از آن بازدید کرد؟
این موزه در مجموعه باغ موزه نادری قرار دارد. باغ موزه نادری در چهارراه شهدا مشهد واقع است. شما میتوانید بعد از زیارت حرم مطهر امام رضا (ع) با پیاده روی مسافتی کوتاه به بازدید از موزه نادری و آرامگاه بروید. اطراف باغ نادری مکان مناسبی برای پارک اتومبیل وجود ندارد، پس توصیه میکنیم اتومبیل را دورتر پارک کنید یا از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. برای ورود به باغ نادری باید بلیت به مبلغ 5000 تومان تهیه کنید و دیگری نیازی به خرید بلیت مجزا برای بازدید از موزه وجود ندارد.