مجله گردشگری

مشهد قدیم

مشهد قدیم

در نزدیکی این آبادی باغ بسیار با عظمت و کاخ بسیار با شکوهی قرار داشت که این باغ متعلق به حصیربن قحطبیه والی خراسان بوده است. این قنات از این باغ عبور می کرده است.

پس از شهادت امام رضا(ع) پیکر مطهر این امام معصوم از طریق همین آب و قنات غسل داده شده و همین دلیل آن آب متبرک شده است.

تاریخ مشهد در حقیقت از زمان شهادت امام رضا (ع) آغاز می شود. از آن پس سناباد که دهکده ای بیش نبود بدلیل وجود حضرت رضا (ع) مورد توجه بسیار زیادی قرار گرفت و به مرور آبادتر و گسترش یافت.

به مرور زمان علاقه مندان به حضرت در اطراف حرم برای خود خانه ساختند و سکونت کردند(نیمه قرن سوم).

از آن تاریخ به بعد مشهد شاهد اتفاق های مختلفی بوده است.

امروزه مشهد به عنوان یکی از شهر های بزرگ ایران و پایتخت معنوی کشور پذیرای میلیون ها عاشق و دلباخته حضرت رضا (ع) می باشد.

در ادامه به خیابان ها و محله های قدیمی شهر مشهد می پردازیم.


بالا خیابان و پائین خیابان


بالا خیابان جز محلات بزرگ شهر محسوب می شود و تا اوایل سال 1300 شمسی، مشهد تنها دارای دو خیابان غربی و شرقی بود به نام بالا خیابان یا خیابان علیا که از میدان دروازه قوچان شروع میشد و تا بست بالا و صحن عتیق (صحن انقلاب) ادامه داشت و پائین خیابان که از بست پائین به سمت شرق تا محل پنج راه پائین خیابان فعلی امتداد داشت.این خیابان سراسری، شهر مشهد را به دو بخش شمالی یا پشت به حضرت شامل محلات قبرمیر، نوغان، قتلگاه، تپ المحله، آب میرزا و بخش جنوبی یا رو به حضرت شامل محلات باغ عنبر، سراب، چهارباغ، ملک، کوچه ارگ، سرشور، عیدگاه و جدیدها تقسیم می کرد و آبادانی شهر مشهد تا قبل از توسعه  و خیابان کشی های جدید بر محور و امتداد همین خیابان بود که محدوده آباد آن کمی پائین تر از میدان شهدا در کوچه باغ عنبر فعلی شروع و از قسمت شرقی به پنج راه پائین خیابان تمام میشد. تا قبل از انقلاب اسلامی این خیابان ها به نام های صفوی و نادری خوانده می شد.اما هم اکنون به نواب صفوی و شیرازی تغییر نام یافتهاند.

بست بالا خیابان
sadegh 2


محله پاچنار


شاید محله پاچنار به خاطر داشتن چنار یا چنارهای بلند و بزرگ به این نام خوانده شده است.

محله چهار باغ


این محله یکی از محلات اشرافی قدیم مشهد بوده است که در آن بناهای با اهمیتی همچون کنسول گری آمریکا قرار دارد که ساختکان آن متعلق به 200 سال پیش است. در سال 1322 شمسی، ساختمان این کنسول گری توسط حاج آقای کوزه کنانی از آمریکایی ها خریداری و پس از فوت ایشان این ساختمان به هیات مذهبی خمینی شهر فروخته شد.

محله ارگ


یکی از محلات کوچک ولی با اهمیت از نظر پایگاه اجتماعی – اقتصادی در محدوده بافت قدیم شهر مشهد است که به علت نزدیکی و مجاورت این محله با بنای ارگ و سکونت عده ای از طبقات بالای جامعه شهری به آن محله ارگ می گفتند.

arg

ساختمان چهار طبقه

ساختمان چهار طبقه در حاشیه خیابان ارگ همزمان با این خیابان در سال های 1307-1309 شمسی احداث شد.این ساختمان ابتدا هتل پارس بود. بعدها اداره کل فرهنگ خراسان در آن استقرار یافت.به هنگام احداث خیابان دروازه طلایی(مدرس فعلی) در سال 1350 شمسی تخریب شد.ولی نام چهار طبقه هنوز در میان مردم متداول است.

photo.aqr.ir sakhtemane 4tabaghe

میدان دوچرخه


میدان دوچرخه را در دو مکان داشتیم. یکی انتهای خیابان خاکی جنب بیمارستان سینا امروزی و دیگری در خیابان طبرسی بالاتر از میدان سمت راست. کسانی که تمایل به یادگیری دوچرخه سواری داشتند به آنجا میرفتند و آموزش می دیدند.

هنرستان مشهد

این هنرستان تا به امروز ساختمان قدیمی خود را حفظ کرده و فقط تغییرات اندکی یافته است. البته ساختمان اصلی تغییر نداشته و این ساختمان همچنان پا برجاست. امروزه اسم این هنرستان از هنرستان مشهد به هنرستان شهید بهشتی تغییر نام یافته است.

photo.aqr.ir mashhad ghadimi

 

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *